dimarts, 2 d’abril del 2013

Els mitjans de comunicació: història


Al llarg de la història l'ésser humà ha creat diferents tipus de mitjans per comunicar-se. Partint de la primera era en que es comunicaven amb senyals i signes, per passar a la primera comunicació a distància mitjançant els senyals de fum. L'escriptura sens dubte va ser un pas fonamental en el desenvolupament del progrés humà, primer amb manuscrits i molts anys després amb l'impremta, al segle XV. L'aparició de llibres va afavorir la comunicació i al segle XVI, gràcies a les impremtes mòbils era possible reproduir milers de llibres en diversos idiomes. També va fer possible la divulgació de contingut informatiu a través de diaris, els quals es van començar a publicar en Europa occidental.

Al segle IXX comencen els primer mitjans de comunicació a distància instantanis, amb l'invent del telègraf i el codi morse (Samuel Morse, 1844). Més tard, Graham Bell inventaria el telèfon al 1876, el qual permetia transmetre i reproduir la veu humana a distància. A partir de la primera dècada del segle XX i gràcies als avenços tecnològics, es va generalitzar la ràdio, i als anys 50 la televisió va passar a ser el medi de comunicació (i entreteniment) per excel.lència. Aquests dos mitjans es consideren els primers mass media, és a dir, els primers mitjans de comunicació que permetien una difusió col.lectiva de continguts, els quals són rebuts de forma simultània per una gran audiència.  

Posteriorment, Internet va revolucionar el món de les comunicacions: un mitjà de comunicació que permet comunicar-se i expressar-se, compartir o accedir a informació de manera instantània des de qualsevol lloc del món. Un mitjà que permet l'accés a una quantitat infinita d'informació i que permet connectar-se de manera instantània amb qualsevol part del món; un pilar bàsic per a l'era de la globalització.
 
Veieu aquest interessant vídeo sobre els mitjans de comunicació i la seva història. Es tracta d'un anunci de Carphone Warehouse, però que mostra de manera molt senzilla i gràfica la evolució dels mitjans de comunicació en la història de la humanitat:

 


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada